Majonez koperkowy z gotowanych jajek
Delikatna i aksamitna konsystencja, która doskonale podkreśli smak sosów oraz past. Doskonale nadaje się również do smarowania kanapek.
4-5 łyżek oleju
3-4 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżeczki musztardy Dijon lub sarepskiej
3 łyżki posiekanego koperku
pół łyżeczki soli
Ugotowane jajka miksujemy w malakserze. Ciągle miksując jajka cienkim strumieniem wlewamy olej.
Do masy wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól, musztardę oraz posiekany koperek. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Majonez próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Przygotowany majonez przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo4-5 łyżek oleju
3-4 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżeczki musztardy Dijon lub sarepskiej
3 łyżki posiekanego koperku
pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Ugotowane jajka miksujemy w malakserze. Ciągle miksując jajka cienkim strumieniem wlewamy olej.
Do masy wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól, musztardę oraz posiekany koperek. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Majonez próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Przygotowany majonez przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz