Rolada "Mleczna kanapka"

Ciasto biszkoptowe o smaku kakaowym, a w środku mleczny krem na bazie mleka skondensowanego i mleka w proszku.

Składniki:


Ciasto:

 proporcje na blachę o wymiarach  35x40cm

5  jajek
100 g cukru
100 g mąki pszennej
3 łyżki ciemnego kakao
opcjonalnie 50 ml białego rumu
3 łyżki płynnego miodu
szczypta soli

kakao do posypania

Krem:

100 g masła w temperaturze pokojowej
500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
400 g mleka w proszku
pół szklanki cukru pudru
3 łyżki płynnego miodu


Wykonanie:


KREM:

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając cienkim strumieniem wlewamy mleko.
Następnie wsypujemy mleko w proszku i miód. Ubijamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
Krem odstawiamy do lodówki na noc.
Krem ponownie ubijamy po wyciągnięciu z lodówki, tak by nabrał konsystencji bitej śmietany.

CIASTO:

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

Żółtka ucieramy z miodem, rumem i kakao.  Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.

Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut
Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane kakao, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.

Przestudzone ciasto smarujemy obficie przygotowaną masą mleczną. Delikatnie zwijamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
 
Tak przygotowana rolada najlepiej smakuje na 2 dzień, gdy krem dobrze stężeje.

Komentarze

Popularne posty