Makaron z leśnymi grzybami i czerwonym pieprzem
Włoski makaron podany z sosem z grzybów leśnych.
1 kg świeżych grzybów leśnych - podgrzybki i prawdziwki
por
cebula czerwona
świeży lubczyk
natka pietruszki
500 ml słodkiej śmietanki 30%
łyżka masła
sól grzybowa
pieprz czarny mielony
pieprz czerwony
Pokrojone grzyby dusimy na maśle. Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojoną cebulę i pora, dusimy 3-4 minuty. Wstępnie doprawiamy solą grzybową. Grzyby zalewamy słodką śmietanką, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy makaron ugotowany al dente, delikatnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4 minuty by makaron naciągnął.
Tak przygotowany makaron podajemy posypany ziarenkami czerwonego pieprzu.
Składniki:
500 g makaronu, proponuję użyć Casarecce1 kg świeżych grzybów leśnych - podgrzybki i prawdziwki
por
cebula czerwona
świeży lubczyk
natka pietruszki
500 ml słodkiej śmietanki 30%
łyżka masła
sól grzybowa
pieprz czarny mielony
pieprz czerwony
Wykonanie:
Pokrojone grzyby dusimy na maśle. Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojoną cebulę i pora, dusimy 3-4 minuty. Wstępnie doprawiamy solą grzybową. Grzyby zalewamy słodką śmietanką, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy makaron ugotowany al dente, delikatnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4 minuty by makaron naciągnął.
Tak przygotowany makaron podajemy posypany ziarenkami czerwonego pieprzu.
Komentarze
Prześlij komentarz