Ziemniaczane jeżyki


Urocza przekąska lub dodatek do dania głównego - skłoni do jedzenie na pewno każdego niejadka.

Składniki:

średniej wielkości młode ziemniaki
masło sklarowane
sól morska drobnoziarnista
pieprz mielony
ziarenka pieprzu czarnego
pomidorki koktajlowe
zielenina


Wykonanie:

Końcówkę ziemniaka ścinamy z obu stron - to będzie pyszczek jeża. Tułów nacinamy najpierw poziomo, a następnie pionowo, tak by powstały nam "igły" naszego jeża. Lekko je rozchylamy.











Każdego jeża dokładnie smarujemy roztopionym sklarowanym masłem, a następnie posypujemy solą.

Ziemniaki pieczemy w 180-190 stopniach C około 45 minut, aż będą miękkie.

Ziemniaki wykładamy na talerze, posypujemy solą  i pieprzem. Z ziarenek pieprzu robimy oczy i nosek. Przybieramy pomidorkami i zieleniną. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty