Ziemniaczane jeżyki
Urocza przekąska lub dodatek do dania głównego - skłoni do jedzenie na pewno każdego niejadka.
Składniki:
średniej wielkości młode ziemniakimasło sklarowane
sól morska drobnoziarnista
pieprz mielony
ziarenka pieprzu czarnego
pomidorki koktajlowe
zielenina
Wykonanie:
Końcówkę ziemniaka ścinamy z obu stron - to będzie pyszczek jeża. Tułów nacinamy najpierw poziomo, a następnie pionowo, tak by powstały nam "igły" naszego jeża. Lekko je rozchylamy.Każdego jeża dokładnie smarujemy roztopionym sklarowanym masłem, a następnie posypujemy solą.
Ziemniaki pieczemy w 180-190 stopniach C około 45 minut, aż będą miękkie.
Ziemniaki wykładamy na talerze, posypujemy solą i pieprzem. Z ziarenek pieprzu robimy oczy i nosek. Przybieramy pomidorkami i zieleniną. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz