Tort warzywny w kolorach jesieni
Jesienny tort warzywny - pomarańczowa warstwa zrobiona jest z dyni piżmowej, zielona z cukinii i liści selera, biała z selera korzeniowego - wszystko razem tworzy pyszną całość.
Składniki:
4 płaty makaronowe do lazanii
warstwa biała:
seler korzeniowy3 jajka
sól ziołowa
3-4 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
warstwa żółta:
300 g obranej dyni piżmowej3 jajka
3-4 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
2-3 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryczka chili
warstwa zielona
cukinialiście selera
sól ziołowa
3-4 jajka
6-7 łyżek kaszki orkiszowej
do przybrania:
pomidorki koktajlowe
czerwony pieprz
kilka plasterków czerwonej cebuli
Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy. Selera obieramy, liście osuszamy i drobno siekamy. Cukinię tylko myjemy NIE obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne.
Tortownicę(26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli nie jest szczelna z zewnątrz owijamy ją folią aluminiową. Na dnie tortownicy układamy przegródki z płatów makaronowych.
Wykonanie białej warstwy:
Selera ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy do niego jajka, kaszkę i sól. Dokładnie mieszamy.Wykonanie warstwy zielonej:
Na drobnej tarce ścieramy cukinię. Odlewamy sok. Do cukinii dodajemy posiekane liście selera, sól ziołową, jajka i kaszkę. Dokładnie mieszamy.Wykonanie warstwy żółtej:
Dynię, imbir i czosnek ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy posiekane chili, sól, pieprz, jajka i kaszkę. Dokładnie mieszamy.Tak przygotowane masy przelewamy do przygotowanych przegródek.
Tort pieczemy w piecyku nagrzanym do 180 stopni C około godziny.
Tak przygotowany tort można podawać zarówno na zimno jak i gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz