Tort warzywny w kolorach jesieni



Jesienny tort warzywny - pomarańczowa warstwa zrobiona jest z dyni piżmowej, zielona z cukinii i liści selera, biała z selera korzeniowego - wszystko razem tworzy pyszną całość.

Składniki:


4 płaty makaronowe do lazanii

warstwa biała:

seler korzeniowy
3 jajka
sól ziołowa
3-4 łyżki drobnej kaszki orkiszowej

warstwa żółta:

300 g obranej dyni piżmowej
3 jajka
3-4 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
2-3 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryczka chili

warstwa zielona

cukinia
liście selera
sól ziołowa
3-4 jajka
6-7 łyżek kaszki orkiszowej

do przybrania:
pomidorki koktajlowe
czerwony pieprz
kilka plasterków czerwonej cebuli

 

Wykonanie:

Warzywa dokładnie myjemy. Selera obieramy, liście osuszamy i drobno siekamy.  Cukinię tylko myjemy NIE obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne.











Tortownicę(26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli nie jest szczelna z zewnątrz owijamy ją folią aluminiową. Na dnie tortownicy układamy przegródki z płatów makaronowych.











Wykonanie białej warstwy:

Selera ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy do niego jajka, kaszkę i sól. Dokładnie mieszamy.

Wykonanie warstwy zielonej:

Na drobnej tarce ścieramy cukinię. Odlewamy sok. Do cukinii dodajemy posiekane liście selera, sól ziołową, jajka i kaszkę. Dokładnie mieszamy.

Wykonanie warstwy żółtej:

Dynię, imbir i czosnek ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy posiekane chili, sól, pieprz, jajka i kaszkę. Dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane masy przelewamy do przygotowanych przegródek.

Tort pieczemy w piecyku nagrzanym do 180 stopni C około godziny.

Tak przygotowany tort można podawać zarówno na zimno jak i gorąco.

Komentarze

Popularne posty