Polędwiczka z chutneyem z dyni piżmowej, jabłka i żurawiny
Kruche mięso poddane z chutneyem i chrupiącymi ziemniaczkami.
2 polędwiczki wieprzowe
sól
pieprz
łyżeczka musztardy sarepskiej
łyżeczka miodu
papryka słodka
papryka ostra
majeranek
czosnek granulowany
łyżka klarowanego masła
50 ml białego rumu
czerwona cebula
2 jabłka
200 g świeżej żurawiny
3 łyżki miodu
1-2 cm kawałek świeżego imbiru
posiekane listki z gałązki rozmarynu
papryczka chili
łyżeczka soli
łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
zmielone ziele angielskie
szczypta cynamonu
3-4 łyżki octu z ciemnych winogron, użyłam domowego
łyżka oleju lub oliwy
czerwona cebula
2 gałązki rozmarynu
sól
2 łyżeczki miodu
2-3 łyżki stopionego sklarowanego masła
Ziemniaki myjemy i kroimy w ósemki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę i ziemniaki przekładamy do miski. Solimy, polewamy olejem i miodem. Dokładnie mieszamy. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 45 minut.
Polędwiczki owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piecyka nagrzanego do 150 stopni C na 30 minut.
Propozycja podania: Polędwiczki kroimy na plasterki, układamy je na gorącym chutneyu, wykładamy obok nich upieczone ziemniaki, ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i zieleniną. Smacznego.
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
sól
pieprz
łyżeczka musztardy sarepskiej
łyżeczka miodu
papryka słodka
papryka ostra
majeranek
czosnek granulowany
łyżka klarowanego masła
50 ml białego rumu
Chutney:
300 g dyni piżmowejczerwona cebula
2 jabłka
200 g świeżej żurawiny
3 łyżki miodu
1-2 cm kawałek świeżego imbiru
posiekane listki z gałązki rozmarynu
papryczka chili
łyżeczka soli
łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
zmielone ziele angielskie
szczypta cynamonu
3-4 łyżki octu z ciemnych winogron, użyłam domowego
łyżka oleju lub oliwy
Pieczone ziemniaki:
3-4 duże ziemniakiczerwona cebula
2 gałązki rozmarynu
sól
2 łyżeczki miodu
2-3 łyżki stopionego sklarowanego masła
Wykonanie:
Musztardę mieszamy z miodem, dodajemy przyprawy. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na 30 minut.Ziemniaki myjemy i kroimy w ósemki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę i ziemniaki przekładamy do miski. Solimy, polewamy olejem i miodem. Dokładnie mieszamy. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 45 minut.
Przygotowanie chutneya:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy ją na oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, dynię, chili i imbir. Całość posypujemy solą i polewamy miodem. Dusimy około 15-20 minut. Do sosu dodajemy żurawinę, gdy przestanie pękać dolewamy ocet. Chutney doprawiamy do smaku świeżym rozmarynem, pieprzem, zielem angielskim i cynamonem. Dusimy jeszcze kilka minut.Przygotowanie mięsa:
Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy na nim polędwiczki. Polędwiczki podlewamy rumem i podpalamy. Czekamy, aż płomień sam zgaśnie.Polędwiczki owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piecyka nagrzanego do 150 stopni C na 30 minut.
Propozycja podania: Polędwiczki kroimy na plasterki, układamy je na gorącym chutneyu, wykładamy obok nich upieczone ziemniaki, ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i zieleniną. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz