Domowy deser "MONTE"
Delikatny, kremowy deser budyniowy. Biała warstwa o smaku śmietankowym, a ciemna o czekoladowo orzechowym.
litr mleka
200 ml słodkiej śmietanki 30 %
cukier puder do osłodzenia
4-5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego (proponuję użyć domowego kremu czekoladowego)
Do garnka o grubym dnie wlewamy 3/4 litra mleka, słodką śmietanką, słodzimy do smaku cukrem pudrem. Mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania.
W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń, następnie wlewamy do gotującego się mleka ze śmietanką. Gotujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Połowę budyniu przelewamy do drugiego naczynia i mieszamy z kremem czekoladowym.
Pucharki/szklaneczki napełniamy do połowy ciemną masą, a wierzch dopełniamy jasną.
Wierzch każdego deseru przykrywamy folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Odstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Budyń gotujemy celowo w większej ilości mleka niż podane jest na opakowaniu, wtedy po ostudzeniu będzie miał delikatną kremową konsystencję.
Składniki:
budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka niesłodzonylitr mleka
200 ml słodkiej śmietanki 30 %
cukier puder do osłodzenia
4-5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego (proponuję użyć domowego kremu czekoladowego)
Wykonanie:
Do garnka o grubym dnie wlewamy 3/4 litra mleka, słodką śmietanką, słodzimy do smaku cukrem pudrem. Mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania.
W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń, następnie wlewamy do gotującego się mleka ze śmietanką. Gotujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Połowę budyniu przelewamy do drugiego naczynia i mieszamy z kremem czekoladowym.
Pucharki/szklaneczki napełniamy do połowy ciemną masą, a wierzch dopełniamy jasną.
Wierzch każdego deseru przykrywamy folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Odstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Budyń gotujemy celowo w większej ilości mleka niż podane jest na opakowaniu, wtedy po ostudzeniu będzie miał delikatną kremową konsystencję.
Komentarze
Prześlij komentarz