Domowe lody cytrynowe z malinami
Kremowe i po prostu rozpływające się w ustach lody o smaku cytrynowym z całymi malinami smakują wybornie.
10 łyżek cukru
skórka otarta z cytryny
100 ml cytrynówki lub limoncello
litr śmietanki kremówki minimum 36%
300 g świeżych lub mrożonych malin
Śmietankę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo masę z żółtek, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do plastikowego pojemnika, na wierzchu układamy maliny. Odstawiamy do zamrażarki na minimum 8 godzin.
Dzięki dodatkowi alkoholu lody pozostają kremowe i nie zamarzają na "kamień".
Składniki:
10 żółtek10 łyżek cukru
skórka otarta z cytryny
100 ml cytrynówki lub limoncello
litr śmietanki kremówki minimum 36%
300 g świeżych lub mrożonych malin
Wykonanie:
Żółtka ubijamy nad kąpielą wodną z cukrem i skórką z cytryny. Do puszystej masy wlewamy alkoholi i ubijamy do uzyskania puszystej konsystencji. Masę żółtkową zestawiamy z nad kąpieli wodnej i studzimy.Śmietankę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo masę z żółtek, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do plastikowego pojemnika, na wierzchu układamy maliny. Odstawiamy do zamrażarki na minimum 8 godzin.
Dzięki dodatkowi alkoholu lody pozostają kremowe i nie zamarzają na "kamień".
Komentarze
Prześlij komentarz