Ravioli z tuńczykiem duszone w sosie pomidorowym
Ciasto makaronowe z dodatkiem aromatycznych ziół, a w środku nadzienie z tuńczyka, kaparów, czerwonej cebuli i cukinii duszone w pikantnym sosie pomidorowym.
ciasto makaronowe z jednego jajka z ziołami wg przepisu > kliknij tu
mała czerwona cebula
1/2 małej cukinii
łyżeczka kaparów
sól ziołowa
pieprz
200 ml wody
sól
płatki chili
ząbek czosnku
szczypta cukru
Ciasto makaronowe z ziołami cienko wałkujemy. Na płacie ciasta w odstępach kładziemy farsz. Przykrywamy drugim płatem ciasta, mocno dociskamy brzegi. Wycinamy za pomocą radełka kwadraty.
Przygotowane pierożki układamy na sosie tak by się nie skleiły. Przykrywamy i zapiekamy w 160 stopniach C przez 30 minut. Pierożki podajemy posypane świeżą bazylią i parmezanem.
Składniki:
ciasto makaronowe z jednego jajka z ziołami wg przepisu > kliknij tu
farsz:
tuńczyk w sosie własnymmała czerwona cebula
1/2 małej cukinii
łyżeczka kaparów
sól ziołowa
pieprz
sos pomidorowy:
500 g passaty pomidorowej200 ml wody
sól
płatki chili
ząbek czosnku
szczypta cukru
Wykonanie:
Farsz:
Odcedzonego tuńczyka mieszamy z drobno posiekaną cebulą, cukinią i kaparami. Doprawiamy do smaku przyprawami.Sos pomidorowy:
Na dużej żeliwnej patelni doprowadzamy do zagotowania passatę pomidorową rozcieńczoną z wodą i doprawianą przyprawami.Ciasto makaronowe z ziołami cienko wałkujemy. Na płacie ciasta w odstępach kładziemy farsz. Przykrywamy drugim płatem ciasta, mocno dociskamy brzegi. Wycinamy za pomocą radełka kwadraty.
Przygotowane pierożki układamy na sosie tak by się nie skleiły. Przykrywamy i zapiekamy w 160 stopniach C przez 30 minut. Pierożki podajemy posypane świeżą bazylią i parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz