Ravioli z tuńczykiem duszone w sosie pomidorowym

Ciasto makaronowe z dodatkiem aromatycznych ziół, a w środku nadzienie z tuńczyka, kaparów, czerwonej cebuli i cukinii duszone w pikantnym sosie pomidorowym.

Składniki:


ciasto makaronowe z jednego jajka z ziołami wg przepisu > kliknij tu 

farsz:

tuńczyk w sosie własnym
mała czerwona cebula
1/2 małej cukinii
łyżeczka kaparów
sól ziołowa
pieprz

sos pomidorowy:

500 g passaty pomidorowej
200 ml wody
sól
płatki chili
ząbek czosnku
szczypta cukru

Wykonanie:


Farsz:

Odcedzonego tuńczyka mieszamy z drobno posiekaną cebulą, cukinią i kaparami. Doprawiamy do smaku przyprawami.

Sos pomidorowy:

Na dużej żeliwnej patelni doprowadzamy do zagotowania passatę pomidorową rozcieńczoną z wodą i doprawianą przyprawami.

Ciasto makaronowe z ziołami  cienko wałkujemy. Na płacie ciasta w odstępach kładziemy farsz. Przykrywamy drugim płatem ciasta, mocno dociskamy brzegi. Wycinamy za pomocą radełka kwadraty.













Przygotowane pierożki układamy na sosie tak by się nie skleiły. Przykrywamy i zapiekamy w 160 stopniach C przez 30 minut. Pierożki podajemy posypane świeżą bazylią i parmezanem.

Komentarze

Popularne posty