Zielone szparagi z jajkiem sadzonym, szynką na grzance

Soczyste, chrupiące zielone szparagi, jajko sadzone, podsmażona szynka i grzanka z chleba to moja propozycja na wiosenne śniadanie.

Składniki:

4 zielone szparagi
2 jajka
w plasterki wędzonej surowej szynki
łyżeczka masła klarowanego
sól
kromka chleba
miks sałat

Wykonanie:

Szparagi i szynkę podsmażamy na maśle. Na podsmażone szparagi wbijamy jajka, lekko solimy. Smażymy, aż białka się zetną, a żółtka nadal pozostaną płynne.

W czasie, gdy jajka się smażą, w tosterze podpiekamy chleb.

Grzankę z chleba układamy na talerzu, posypujemy sałatą. Na tak przygotowanej grzance układamy usmażone jajka, szparagi i kawałki szynki.

Komentarze

Popularne posty