Pizza pieczona w żeliwnej patelni

Żeliwne naczynia świetnie rozprowadzają ciepło i nagrzewają się do bardzo wysokiej temperatury, dzięki czemu pizza pieczona w żeliwnej patelni ma niezwykle chrupiący, dobrze wypieczony spód, co normalnie jest trudne do uzyskania w domowych warunkach.

Składniki:


proporcję na żeliwną patelnię o średnicy 30 cm:

ciasto:

300 g mąki
20 g drożdży
150 ml letniego mleka lub wody
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy oleju rzepakowego

obłożenie:

kilka zielonych szparagów
10-15 różyczek brokułu
kilka plasterków czerwonej cebuli
3-4 plasterki surowej wędzonej szynki
150 g startego żółtego sera

oregano

beszamel:

łyżka masła
łyżka mąki
400 ml mleka
sól morska
gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Patelnię z przykrywką wkładamy do zimnego piecyka, nastawiamy temperaturę na 250 stopni C i nagrzewamy przez 30-40 minut.

Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i kruszymy w nie drożdże i cukier. Wlewamy letnie mleko i zostawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na oprószonej mąką stolnicy tak by uzyskać okrągły placek o średnicy 30 cm.


W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i robimy białą zasmażkę, zdejmujemy z ognia, wlewamy zimne mleko, mieszamy. Mleko stawiamy na ogień i mieszamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku startą gałką muszkatołową i solą.


Ostrożnie z piecyka wyjmujemy patelnię. !!!UWAGA!!! patelnia jest na prawdę bardzo gorąca. Ostrożnie przekładamy do niej ciasto. Ciasto smarujemy beszamelem. Na sosie układamy pozostałe składniki. Posypujemy startym serem i oregano. Patelnię przykrywamy. Pizzę wstawiamy do piecyka i pieczemy 15 minut w 250 stopniach C. Pizzę przekładamy z patelni na drewnianą deskę, w tym celu najlepiej użyć dwóch drewnianych łopatek. Pizzę kroimy za pomocą noża do pizzy na trójkątne kawałki.

Porada: W ten sposób możemy zrobić pizzę z dowolnymi dodatkami.

Komentarze

Popularne posty