Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem ziół i czerwonej cebuli


 Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem aromatycznych ziół i czerwonej cebuli.

Składniki:

800 g wędzonej surowej słoniny* bez skóry
cebula czerwona
świeży liść laurowy
pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
pół łyżeczki szałwii
gałązka rozmarynu
pół łyżeczki oregano
gałązka świeżego tymianku
ząbek czosnku
2-3 ziarenka jałowca
świeżo mielony pieprz czarny

Wykonanie:

Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy, aż tłuszcz się mocno wytopi i powstaną rumiane skwarki, od czasu do czasu mieszamy. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek. Wyłączamy ogień. Dodajemy przyprawy. Sól jest nie potrzebna, gdyż wędzona słonina jest wystarczająco słona. Skwarki przekładamy do słoiczka, zalewamy je tłuszczem, odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Smalec podajemy z pieczywem i np. korniszonami lub plasterkiem pomidora i cebuli.

Smalec przechowujemy w lodówce.

*należy użyć słoniny wędzonej w dymie, a nie w barwniku i aromacie wędzarniczym




Komentarze

Popularne posty