Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem ziół i czerwonej cebuli
Składniki:
800 g wędzonej surowej słoniny* bez skórycebula czerwona
świeży liść laurowy
pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
pół łyżeczki szałwii
gałązka rozmarynu
pół łyżeczki oregano
gałązka świeżego tymianku
ząbek czosnku
2-3 ziarenka jałowca
świeżo mielony pieprz czarny
Wykonanie:
Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy, aż tłuszcz się mocno wytopi i powstaną rumiane skwarki, od czasu do czasu mieszamy. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek. Wyłączamy ogień. Dodajemy przyprawy. Sól jest nie potrzebna, gdyż wędzona słonina jest wystarczająco słona. Skwarki przekładamy do słoiczka, zalewamy je tłuszczem, odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Smalec podajemy z pieczywem i np. korniszonami lub plasterkiem pomidora i cebuli.Smalec przechowujemy w lodówce.
*należy użyć słoniny wędzonej w dymie, a nie w barwniku i aromacie wędzarniczym
Komentarze
Prześlij komentarz