Makaron zapiekany w sosie śmietanowo-serowo-jajecznym
Pyszny domowy makaron zapieczony w kremowym sosie, jego smak dopełniają soczyste pomidorki, świeże zioła i wędzona polędwica.
400 g kwaśnej śmietany 30%
100 g startego parmezanu
6 jajek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
garść świeżych ziół: lubczyk, szczypiorek, pokrzywa, krwawnik
papryczka chili: żółta i zielona
wędzona polędwica około 3 plasterki
Makaron przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy go mieszanką śmietany, jajek, parmezanu, posiekanych ziół i przypraw.
Na wierzchu układamy pomidorki, pokrojone w plasterki chili i kawałki polędwicy.
Makaron zapiekamy 30-35 minut w 180 stopniach C. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Składniki:
400 g ugotowanego makaronu400 g kwaśnej śmietany 30%
100 g startego parmezanu
6 jajek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
garść świeżych ziół: lubczyk, szczypiorek, pokrzywa, krwawnik
obłożenie:
pomidorki koktajlowepapryczka chili: żółta i zielona
wędzona polędwica około 3 plasterki
Wykonanie:
Makaron przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy go mieszanką śmietany, jajek, parmezanu, posiekanych ziół i przypraw.
Na wierzchu układamy pomidorki, pokrojone w plasterki chili i kawałki polędwicy.
Makaron zapiekamy 30-35 minut w 180 stopniach C. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz