Ziemniaczana carbonara


 Zapiekany ziemniaczany makaron w sosie jajecznym i otulony wędzonym boczkiem to pomysł na pożywny obiad.


Składniki:

na 2 porcje:

12 długich plasterków wędzonego boczku
jajko
100 ml mleka
ziemniak
pieprz
domowa przyprawa warzywna lub sól ziołowa
pietruszka do posypania

Wykonanie:


Boczek układamy w okrągłych foremkach do zapiekania. Na warstwie boczku układamy ziemniaka pokrojonego w spaghetti.













Jajko i mleko rozbijamy widelcem, wsypujemy przyprawy i jeszcze chwilę mieszamy. Mieszanką zalewamy ziemniaczany makaron. Wystający poza foremkę boczek zawijamy do środka.

Tak przygotowane zawiniątka wstawiamy do piecyka pieczemy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Podajemy od razu po przygotowaniu posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty