Ziemniaczana carbonara
Zapiekany ziemniaczany makaron w sosie jajecznym i otulony wędzonym boczkiem to pomysł na pożywny obiad.
Składniki:
na 2 porcje:
12 długich plasterków wędzonego boczkujajko
100 ml mleka
ziemniak
pieprz
domowa przyprawa warzywna lub sól ziołowa
pietruszka do posypania
Wykonanie:
Boczek układamy w okrągłych foremkach do zapiekania. Na warstwie boczku układamy ziemniaka pokrojonego w spaghetti.
Jajko i mleko rozbijamy widelcem, wsypujemy przyprawy i jeszcze chwilę mieszamy. Mieszanką zalewamy ziemniaczany makaron. Wystający poza foremkę boczek zawijamy do środka.
Tak przygotowane zawiniątka wstawiamy do piecyka pieczemy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Podajemy od razu po przygotowaniu posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz