Jajka z majonezem curry
Jajka od szczęśliwych kur z domowym majonezem z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry smakują po prostu wybornie.
6 jajek ugotowanych na twardo
łyżeczka soli
łyżeczka musztardy
łyżeczka cukru
łyżka octu z białego wina
łyżeczka curry
200-250 ml oleju
korniszony
papryka marynowana
cebulki marynowane
pietruszka
Jajka obieramy ze skorupek, lekko ścinamy górę i spód jajka, tak by stabilnie stały.
Majonez przekładamy do szprycy i nakładamy na jajka. Jajka ozdabiamy cebulką, tuńczykiem, korniszonem, papryką i pietruszką.
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
majonez:
jajkołyżeczka soli
łyżeczka musztardy
łyżeczka cukru
łyżka octu z białego wina
łyżeczka curry
200-250 ml oleju
przybranie:
kawałki tuńczyka z puszkikorniszony
papryka marynowana
cebulki marynowane
pietruszka
Wykonanie:
Jajka obieramy ze skorupek, lekko ścinamy górę i spód jajka, tak by stabilnie stały.
Majonez:
Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy musztardę, sól, cukier, curry i ocet. Miksujemy za pomocą blendera, aż składniki się połączą. Ciągle miksując cienkim strumieniem wlewamy olej. Majonez ubijamy unosząc delikatnie blender góra - dół, aby składniki dobrze się połączyły i powstał kremowy majonez. Majonez próbujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy solą i białym lub jak wolimy czarnym pieprzem.Majonez przekładamy do szprycy i nakładamy na jajka. Jajka ozdabiamy cebulką, tuńczykiem, korniszonem, papryką i pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz