Jajka z majonezem curry

 Jajka od szczęśliwych kur z domowym majonezem z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry smakują po prostu wybornie.

Składniki:


6 jajek ugotowanych na twardo

majonez:

jajko
łyżeczka soli
łyżeczka musztardy
łyżeczka cukru
łyżka octu z białego wina
łyżeczka curry
200-250 ml oleju

przybranie:

kawałki tuńczyka z puszki
korniszony
papryka marynowana
cebulki marynowane
pietruszka


Wykonanie:


Jajka obieramy ze skorupek, lekko ścinamy górę i spód jajka, tak by stabilnie stały.

Majonez:

Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy musztardę, sól, cukier, curry i ocet. Miksujemy za pomocą blendera, aż składniki się połączą. Ciągle miksując cienkim strumieniem wlewamy olej. Majonez ubijamy unosząc delikatnie blender góra - dół, aby składniki dobrze się połączyły i powstał kremowy majonez. Majonez próbujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy solą i białym lub jak wolimy czarnym pieprzem.

Majonez przekładamy do szprycy i nakładamy na jajka. Jajka ozdabiamy cebulką, tuńczykiem, korniszonem, papryką i pietruszką.

Komentarze

Popularne posty