Schab nadziewany mango


Soczyste, słodkie mango idealnie komponuje się ze schabem wieprzowym. Tak przygotowane mięso jest idealne na gorąco, a po wystudzeniu jako wędlina na kanapki.

Składniki:

1 kg schabu wieprzowego bez kości
dojrzałe mango
100 ml białego półwytrawnego wina
sól
pieprz, biała gorczyca i kolendra roztarte w moździerzu
cząber
papryka słodka
główka czosnku
czerwona cebula
kawałek świeżego imbiru

Wykonanie:

W środku mięsa za pomocą długiego spiczastego noża robimy otwór na wylot schabu. Do otworu wkładamy kawałki mango. Otwory zatykamy kawałkami cebuli, aby mango podczas pieczenia nie wyciekło.

Schab nacieramy mieszanką przypraw. Mięso przekładamy do garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego, zalewamy winem, wkładamy imbir pokrojony w cienkie plasterki. Z główki czosnku odcinamy wierzch, układamy obok mięsa. Mięso pieczemy w 180 stopniach C przez godzinę, 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, by schab się zrumienił.

Mięso podajemy na gorąco lub na zimno jako wędlinę do kanapek.

Komentarze

Popularne posty