Gołąbki z młodej kapusty

Pyszne gołąbki z młodej kapusty z farszem z szynki wieprzowej i kaszy orkiszowej całość zatopiona w sosie pomidorowym.

Składniki:

główka młodej kapusty
700 g mięsa z szynki wieprzowej
100 g kaszy orkiszowej
sól
pieprz
garść pokrzywy i młodego krwawnika
czerwona cebula

500 g przecieru pomidorowego
sól
3-4 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
płatki chili

Wykonanie:


Farsz:

Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Ugotowaną kaszę mieszamy ze zmielonym mięsem, ziołami i cebulą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Z kapusty wycinamy głąb, a następnie ją parzymy we wrzątku by oddzielić liście. Z każdego liścia wycinamy zgrubiałe miejsca.

Farsz nakładamy do liści i zwijamy gołąbki, układamy je ciasno obok siebie. Gołąbki zalewamy przecierem pomidorowym i 100 ml wody, posypujemy solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i płatkami chili. Przykrywamy, wstawiamy do piecyka. Gdy piecyk nagrzeje się do 200 stopni C, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy gołąbki przez 40 minut.

Jeśli mamy taką możliwość do zapiekania gołąbków polecam użyć żeliwne naczynie, gdyż równomiernie rozprowadza ciepło i długo utrzymuje temperaturę.

Komentarze

Popularne posty