Mini pizza z rzodkiewką
Pyszna wiosenna pizza z rzodkiewką, bryndzą i wędzoną szynką.
20 g drożdży
150 ml letniego mleka lub wody
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy oleju rzepakowego
200 g bryndzy
4 plasterki wędzonej surowej szynki
oregano
sól
pieprz
łyżka masła
Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i kruszymy w nie drożdże i wsypujemy cukier. Wlewamy letnie mleko i zostawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać 4 okrągłe placki.
Na patelni topimy masło, podsmażamy na nim przez 2-3 minuty dokładnie wypłukane rzodkiewki. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
proporcje na 4 mini pizze:
ciasto:
300 g mąki20 g drożdży
150 ml letniego mleka lub wody
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy oleju rzepakowego
obłożenie:
około 40 małych rzodkiewek razem z listkami200 g bryndzy
4 plasterki wędzonej surowej szynki
oregano
sól
pieprz
łyżka masła
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i kruszymy w nie drożdże i wsypujemy cukier. Wlewamy letnie mleko i zostawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać 4 okrągłe placki.
Na patelni topimy masło, podsmażamy na nim przez 2-3 minuty dokładnie wypłukane rzodkiewki. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
Na przygotowane spody do pizzy kruszymy bryndzę, układamy podduszone rzodkiewki i paseczki szynki. Całość oprószamy oregano. Pieczemy 15-20 minut w 230 stopniach na najniższym poziomie piecyka.
Pizzę możemy podawać z ulubionym sosem np. jogurtowo-ziołowym.
Komentarze
Prześlij komentarz