Gorąca czekolada z karmelowymi kryształkami
Czekolada na gorąco podana z bitą śmietaną i domową karmelową posypką smakuje tak pysznie, że zakochacie się w niej od pierwszego łyka.
Składniki:
500 ml mleka100 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady mlecznej
200 g słodkiej śmietanki 42%
ziarna z laski wanilii
cukier karmelowy do posypania
Wykonanie:
Czekolady łamiemy na kawałki zalewamy mlekiem, podgrzewamy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej konsystencji.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianą z ziarenkami wanilii.
Czekoladę przelewamy do filiżanek na wierzchu kładziemy porcję śmietany, a całość posypujemy kryształkami karmelu. Pijemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz