Gorąca czekolada z karmelowymi kryształkami



Czekolada na gorąco podana z bitą śmietaną i domową karmelową posypką smakuje tak pysznie, że zakochacie się w niej od pierwszego łyka.

Składniki:

500 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady mlecznej

200 g słodkiej śmietanki 42%
ziarna z laski wanilii

cukier karmelowy do posypania

Wykonanie:

Czekolady łamiemy na kawałki zalewamy mlekiem, podgrzewamy cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej konsystencji.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianą z ziarenkami wanilii.

Czekoladę przelewamy do filiżanek na wierzchu kładziemy porcję śmietany, a całość posypujemy kryształkami karmelu. Pijemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.


Komentarze

Popularne posty