Faszerowane czerwone cebule i papryki ramiro

Czerwona cebula po upieczeniu staje się delikatna i słodka, po prostu pyszna, a paprykę faszerowaną chyba lubią wszyscy.

Składniki:

5 dużych czerwonych cebul
5 papryk ramiro

farsz:

700 g szynki wieprzowej
100 g kaszy orkiszowej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
papryka chili
świeży lubczyk

200 g kwaśnej wiejskiej śmietany
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:


Cebule obieramy z wierzchniej warstwy, ścinamy górę. Środki wydrążamy.

Z papryk odcinamy wierzchy, wypłukujemy nasionka.

Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.
Mięso, środki cebul mielimy w maszynce do mięsa. Mięso mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku przyprawami i posiekanym lubczykiem.

Masą mięsną nadziewamy cebule i papryki. Przykrywamy je odciętymi wcześniej wierzchami. Warzywa zalewamy śmietaną, dodajemy liść i ziela angielskie. Całość zapiekamy w żeliwnym naczyniu, wstawiamy do zimnego piecyka nastawiamy temperaturę na 200 stopni C, po nagrzaniu piecyka zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy przez 40-45 minut. Warzywa podajemy polane powstałym sosem i posypane zieleniną.

Komentarze

Popularne posty