Masło migdałowe
Pyszne kremowe masło z prażonych migdałów to idealny dodatek do tostów, kanapek, ciast i ciasteczek.
duża szczypta soli
1-2 łyżki płynnego oleju kokosowego lub migdałowego
Migdały blanszujemy, obieramy ze skórek. Obrane migdały przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w piecyku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut, co jakiś czas je mieszamy.
Migdały studzimy. Ostudzone migdały miksujemy w malakserze, co jakiś czas zgarniając masę z boków. Aby przyspieszyć proces powstawania masła dodajemy 1-2 łyżki płynnego oleju kokosowego lub migdałowego i miksujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Masło doprawiamy do smaku solą i jeszcze chwilę miksujemy. Gotowe masło przekładamy do słoiczka, przechowujemy w suchym chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Składniki:
300 g migdałówduża szczypta soli
1-2 łyżki płynnego oleju kokosowego lub migdałowego
Wykonanie:
Migdały blanszujemy, obieramy ze skórek. Obrane migdały przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w piecyku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut, co jakiś czas je mieszamy.
Migdały studzimy. Ostudzone migdały miksujemy w malakserze, co jakiś czas zgarniając masę z boków. Aby przyspieszyć proces powstawania masła dodajemy 1-2 łyżki płynnego oleju kokosowego lub migdałowego i miksujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Masło doprawiamy do smaku solą i jeszcze chwilę miksujemy. Gotowe masło przekładamy do słoiczka, przechowujemy w suchym chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz