Grillowany ananas w boczku
Soczyste plasterki ananasa w plastrze czerwonej cebuli, z serem, a wszystko to owinięte w wędzony boczek, który po upieczeniu staje się przyjemnie chrupiący.
Składniki:
ananas w plastrach w lekkim syropie lub plastry świeżego ananasana każdy plaster ananasa:
2 długie cienkie plasterki wędzonego boczku
sznureczek z żółtego półtwardego sera, można również użyć sera w plasterkach, tylko wtedy należy z każdego plasterka wyciąć kółko zbliżone wielkością do plastra ananasa, a w środku wyciąć dziurkę
krążek cebuli troszkę większy od plasterka ananasa
papryka ostra i słodka, suszona pietruszka, tymianek do posypania lub inna ulubiona mieszanka przypraw np. curry
keczup lub keczup wymieszany z majonezem do podania
Wykonanie:
Każdy plasterek ananasa umieszczamy w krążku z cebuli, na wierzchu układamy ser. Całość posypujemy przyprawami.
Tak przygotowane plastry ananasa owijamy boczkiem.
Następnie tak przygotowanego ananasa możemy upiec na patelni grillowej, grillu lub na górnym ruszcie w piecyku z włączoną opcją grill. Ananasa pieczemy do momentu zrumienienia się boczku.
Gorące plastry podajemy z sałatką oraz z ulubionym sosem, keczupem lub sosem tysiąca wysp.
Komentarze
Prześlij komentarz