Mini torciki śmietanowe z musem i owocami
Pyszny kawałek nieba dla małych i dużych. Pięknie się prezentują, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.
Składniki:
mus truskawkowy:
500 g truskawekgalaretka truskawkowa
masa śmietanowa:
400 g śmietanki słodkiej 42%90 białej czekolady
12 herbatników
6 pierścieni o średnicy 8-10 cm
dekoracja:
250 g borówek amerykańskich lub jagódperełki cukrowe
bita śmietana
truskawki
starta biała czekolada do obsypania boków około 90 g
Wykonanie:
Białą czekoladę ścieramy na drobnej tarce, wsypujemy ją do schłodzonej śmietanki. Ubijamy na sztywną pianę.Truskawki miksujemy na mus. Wlewamy do nich rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody galaretkę. Energicznie mieszamy.
Na dno każdego pierścienia wkruszamy 2 herbatniki, układamy warstwę bitej śmietany i musu truskawkowego. Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Przed podaniem torciki przekładamy na talerzyki, ostrożnie zdejmujemy pierścienie, boki obsypujemy startą białą czekoladą, górę dekorujemy śmietaną, owocami oraz cukrowymi perełkami. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz