Mini torciki śmietanowe z musem i owocami


Pyszny kawałek nieba dla małych i dużych. Pięknie się prezentują, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.


Składniki:

mus truskawkowy:

500 g truskawek
galaretka truskawkowa

masa śmietanowa:

400 g śmietanki słodkiej 42%
90 białej czekolady

12 herbatników


6 pierścieni o średnicy 8-10 cm

dekoracja:

250 g borówek amerykańskich lub jagód
perełki cukrowe
bita śmietana
truskawki
starta biała czekolada do obsypania boków około 90 g

Wykonanie:

Białą czekoladę ścieramy na drobnej tarce, wsypujemy ją do schłodzonej śmietanki. Ubijamy na sztywną pianę.

Truskawki miksujemy na mus. Wlewamy do nich rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody galaretkę. Energicznie mieszamy.

Na dno każdego pierścienia wkruszamy 2 herbatniki, układamy warstwę bitej śmietany i musu truskawkowego. Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Przed podaniem torciki przekładamy na talerzyki, ostrożnie zdejmujemy pierścienie, boki obsypujemy startą białą czekoladą, górę dekorujemy śmietaną, owocami oraz cukrowymi perełkami. Smacznego.


Komentarze

Popularne posty