Bigos wolno pieczony z szynką z jelenia
Bigos z dzikim mięsem jest szlachetny w smaku i czym dłużej się piecze tym smak jest głębszy i bogatszy.
4 kg kiszonej kapusty
300 g mrożony grzybów leśnych
5-6 suszonych prawdziwków
kilka wędzonych śliwek
2 cebule
papryczka chili
główka czosnku
kilka liści laurowych
kilka roztartych ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
sól
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
łyżka sosu worcester
200 ml czerwonego wytrawnego wina
Gdy mięso będzie już miękkie rozdzielamy je za pomocą dwóch widelców i mieszamy z kapustą. Czosnek, który piekł się w łupince wyciskamy do kapusty - podczas pieczenia się skarmelizował i zmienił smak na delikatniejszy.
Porady:
Mięso można wcześniej na noc zamarynować, ale moim zdaniem w tym przypadku nie jest to konieczne, gdyż długo jest pieczone w niskiej temperaturze i spokojnie dochodzi oraz przenika smakiem kapusty i grzybów.
Składniki:
szynka z jelenia lub sarny 2 kg4 kg kiszonej kapusty
300 g mrożony grzybów leśnych
5-6 suszonych prawdziwków
kilka wędzonych śliwek
2 cebule
papryczka chili
główka czosnku
kilka liści laurowych
kilka roztartych ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
sól
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
łyżka sosu worcester
200 ml czerwonego wytrawnego wina
Wykonanie:
Mięso nacieramy przyprawami, wkładamy je do garnka żeliwnego, obkładamy, kapustą, grzybami i pokrojoną w piórka cebulą, dolewamy wino, na wierz kładziemy główkę czosnku (w łupince). Garnek żeliwny przykrywamy. Wstawiamy do pieca nastawiamy temperaturę na 200°C, gdy osiągnie temperaturę zmniejszamy do 100-120°C i pieczemy 5-6 godzin.Gdy mięso będzie już miękkie rozdzielamy je za pomocą dwóch widelców i mieszamy z kapustą. Czosnek, który piekł się w łupince wyciskamy do kapusty - podczas pieczenia się skarmelizował i zmienił smak na delikatniejszy.
Porady:
Mięso można wcześniej na noc zamarynować, ale moim zdaniem w tym przypadku nie jest to konieczne, gdyż długo jest pieczone w niskiej temperaturze i spokojnie dochodzi oraz przenika smakiem kapusty i grzybów.
Komentarze
Prześlij komentarz