Bigos wolno pieczony z szynką z jelenia

Bigos z dzikim mięsem jest szlachetny w smaku i czym dłużej się piecze tym smak jest głębszy i bogatszy.

Składniki:

szynka z jelenia lub sarny 2 kg
4 kg kiszonej kapusty
300 g mrożony grzybów leśnych
5-6 suszonych prawdziwków
kilka wędzonych śliwek
2 cebule
papryczka chili
główka czosnku
kilka liści laurowych
kilka roztartych ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
sól
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
łyżka sosu worcester
200 ml czerwonego wytrawnego wina

Wykonanie:

Mięso nacieramy przyprawami, wkładamy je do garnka żeliwnego, obkładamy, kapustą, grzybami i pokrojoną w piórka cebulą, dolewamy wino, na wierz kładziemy główkę czosnku (w łupince). Garnek żeliwny przykrywamy. Wstawiamy do pieca nastawiamy temperaturę na 200°C, gdy osiągnie temperaturę zmniejszamy do 100-120°C i pieczemy 5-6 godzin.
Gdy mięso będzie już miękkie rozdzielamy je za pomocą dwóch widelców i mieszamy z kapustą. Czosnek, który piekł się w łupince wyciskamy do kapusty - podczas pieczenia się skarmelizował i zmienił smak na delikatniejszy.

Porady:
Mięso można wcześniej na noc zamarynować, ale moim zdaniem w tym przypadku nie jest to konieczne, gdyż długo jest pieczone w niskiej temperaturze i spokojnie dochodzi oraz przenika smakiem kapusty i grzybów.


Komentarze

Popularne posty