Cukier malinowy

Śliczny naturalnie, różowy cukier o pięknym smaku i pysznym aromacie malin może służyć jako dodatek do herbaty lub jako posypka do  ciast i deserów.

Składniki:

szklanka białego cukru
łyżka soku z żurawiny (sok 100% bez cukru)
15 g liofilizowanej maliny

Wykonanie:

Cukier mieszamy z sokiem żurawinowym, powinien mieć konsystencję mokrego piasku. Cukier przekładamy na papier do pieczenia i suszymy.  W okresie grzewczym suszę przez noc na kaloryferze.









Wysuszony cukier wsypujemy do słoika dodajemy liofilizowane maliny(połowę malin kruszymy na pył). Słoik zakręcamy, mocno potrząsamy, aż owoce wymieszają się z cukrem.














Cukier przechowujemy w  suchym zaciemnionym miejscu. Używamy do herbaty, domowej lemoniady oraz kremów i deserów.




Komentarze

Popularne posty