Faszerowane steki z selera

Uwielbiam selera korzeniowego dlatego w mojej kuchni często jest on głównym składnikiem potraw. Dzisiaj zrobiłam z niego pyszne steki.

Składniki:

duży seler korzeniowy
łyżka oleju
sól ziołowa

grilowana lub gotowana pierś z kurczaka
po kawałku kolorowej papryki (żółta, zielona, pomarańczowa i czerwona)
szalotka
łyżka masła
sól
pieprz ziołowy

Wykonanie:

Szalotkę i pokrojoną w słupki paprykę podduszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Do warzyw dodajemy drobno pokrojoną pierś z kurczaka.

Selera obieramy, kroimy na plastry o grubości około 3 cm. Za pomocą pierścienia lub noża wykrawamy okrągły otwór. 
Z wyciętego środka selera wycinamy dwa cienkie plastry, jeden wykładamy na spód wyciętego selera. Następnie selera nadziewamy warzywami i kurczakiem. Wierzch przykrywamy cienkim plasterkiem selera.


Olej mieszamy z solą ziołową i mieszanką dokładnie smarujemy plastry selera.
Steki z selera zapiekamy w opiekaczu z płytkami grillowymi - pieczemy około 10 minut.

Komentarze

Popularne posty