Faszerowane steki z selera
Uwielbiam selera korzeniowego dlatego w mojej kuchni często jest on głównym składnikiem potraw. Dzisiaj zrobiłam z niego pyszne steki.
łyżka oleju
sól ziołowa
grilowana lub gotowana pierś z kurczaka
po kawałku kolorowej papryki (żółta, zielona, pomarańczowa i czerwona)
szalotka
łyżka masła
sól
pieprz ziołowy
Selera obieramy, kroimy na plastry o grubości około 3 cm. Za pomocą pierścienia lub noża wykrawamy okrągły otwór.
Z wyciętego środka selera wycinamy dwa cienkie plastry, jeden wykładamy na spód wyciętego selera. Następnie selera nadziewamy warzywami i kurczakiem. Wierzch przykrywamy cienkim plasterkiem selera.
Olej mieszamy z solą ziołową i mieszanką dokładnie smarujemy plastry selera.
Steki z selera zapiekamy w opiekaczu z płytkami grillowymi - pieczemy około 10 minut.
Składniki:
duży seler korzeniowyłyżka oleju
sól ziołowa
grilowana lub gotowana pierś z kurczaka
po kawałku kolorowej papryki (żółta, zielona, pomarańczowa i czerwona)
szalotka
łyżka masła
sól
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Szalotkę i pokrojoną w słupki paprykę podduszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Do warzyw dodajemy drobno pokrojoną pierś z kurczaka.Selera obieramy, kroimy na plastry o grubości około 3 cm. Za pomocą pierścienia lub noża wykrawamy okrągły otwór.
Z wyciętego środka selera wycinamy dwa cienkie plastry, jeden wykładamy na spód wyciętego selera. Następnie selera nadziewamy warzywami i kurczakiem. Wierzch przykrywamy cienkim plasterkiem selera.
Steki z selera zapiekamy w opiekaczu z płytkami grillowymi - pieczemy około 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz