Marynowany kolorowy kalafior

 Marynowanie warzyw to jeden z moich sposobów, by nic w kuchni się nie marnowało.

Składniki:

kalafior użyłam różyczek kolorowego kalafiora

proporcje na 1 litr zalewy:
szklanka octu z białego wina
3 szklanki wody
3 łyżki miodu
łyżka soli
łyżeczka kolorowego pieprzu
łyżeczka kolendry
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 ząbki czosnku lub suszony czosnek w płatkach

Wykonanie:

Kalafiora dzielimy na różyczki, przekładamy do słoików.
Zalewę doprowadzamy do zagotowania. Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy. Po wystudzeniu, słoiki przekładamy do lodówki. Po 3 dniach kalafior jest gotowy do jedzenia - pyszny i przyjemnie chrupiący.

Komentarze

Popularne posty