Marynowany kolorowy kalafior
Marynowanie warzyw to jeden z moich sposobów, by nic w kuchni się nie marnowało.
proporcje na 1 litr zalewy:
szklanka octu z białego wina
3 szklanki wody
3 łyżki miodu
łyżka soli
łyżeczka kolorowego pieprzu
łyżeczka kolendry
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 ząbki czosnku lub suszony czosnek w płatkach
Zalewę doprowadzamy do zagotowania. Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy. Po wystudzeniu, słoiki przekładamy do lodówki. Po 3 dniach kalafior jest gotowy do jedzenia - pyszny i przyjemnie chrupiący.
Składniki:
kalafior użyłam różyczek kolorowego kalafioraproporcje na 1 litr zalewy:
szklanka octu z białego wina
3 szklanki wody
3 łyżki miodu
łyżka soli
łyżeczka kolorowego pieprzu
łyżeczka kolendry
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 ząbki czosnku lub suszony czosnek w płatkach
Wykonanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki, przekładamy do słoików.Zalewę doprowadzamy do zagotowania. Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy. Po wystudzeniu, słoiki przekładamy do lodówki. Po 3 dniach kalafior jest gotowy do jedzenia - pyszny i przyjemnie chrupiący.
Komentarze
Prześlij komentarz