Sól z winem


Uwielbiam domowe mieszanki przypraw oraz aromatyzowane sole, oliwy oraz cukier. Sól z dodatkiem wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina pięknie wygląda i świetnie podbija smak potraw. Idealnie komponuje się ze stekami, duszoną wołowiną, pieczonymi burakami, spaghetti marinara czy pasztetem z dziczyzny w towarzystwie owoców leśnych.

Składniki:

szklanka grubej soli morskiej
4 łyżki ulubionego wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina, ja użyłam Dracula Feteasca Neagra

Wykonanie:

Sól mieszamy z winem powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Bardzo ważne jest, żeby do tej mieszanki użyć dobrego w smaku wina o wyrazistym kolorze od tego zależy smak i kolor soli. Sól rozkładamy  na  papierze do pieczenia, a  następnie suszymy w piecyku w 60°C. W okresie grzewczym można wysuszyć sól na kaloryferze. Po wysuszeniu sól przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.

Komentarze

Popularne posty