Bucatini w sosie cytrynowo-maślanym z łososiem, fenkułem i burakiem Chioggia
Składniki:
500 g makaronu bucatini300 g surowego dzikiego łososia
fenkuł
burak Chioggia, biało czerwony- jest delikatniejszy w smaku niż ćwikłowy
150 g masła
cytryna (sok i skórka)
natka pietruszki
sól
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez 8 minut.Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cienko pokrojony fenkuł, łososia pokrojonego w kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy ugotowany makaron, dolewamy około 100 ml wody, w której gotował się makaron, posypujemy skórką z cytryny, natką fenkułu i pietruszki oraz pokrojonym na mandolinie burakiem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz