Szybki barszcz czerwony


Uwielbiam barszczyk czerwony - jest pyszny i rozgrzewający, ale nie zawsze mam czas na pieczenie, a potem obieranie i tarcie buraków. Ta wersja powstała na soku wyciśniętym z buraków, a kwasowości nadał sok z żurawiny.

Składniki:

2 litry rosołu lub bulionu warzywnego
litr soku z buraków
200 ml soku z żurawiny
opcjonalnie 100 ml soku z jabłek
2 ząbki czosnku
suszony prawdziwek
1-2 cm plasterek imbiru
sos Worcestershire
sól morska
pieprz kolorowy

natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Rosół zagotowujemy dodajemy do niego sok z buraków, sok z żurawiny, czosnek, imbir, suszonego grzybka, sos Worcestershire, sól oraz pieprz kolorowy. Barszczyk podgrzewamy, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pierogami, pasztecikami lub krokietami.

Porady:
Ja do zrobienia barszczu użyłam soku z buraków i żurawiny, który wycisnęłam za pomocą wyciskarki.
Można użyć również soku 100% ze sklepu, ważne jest żeby był dobrej jakości i bez sztucznych dodatków.

Komentarze

Popularne posty