Szybki barszcz czerwony
Uwielbiam barszczyk czerwony - jest pyszny i rozgrzewający, ale nie zawsze mam czas na pieczenie, a potem obieranie i tarcie buraków. Ta wersja powstała na soku wyciśniętym z buraków, a kwasowości nadał sok z żurawiny.
Składniki:
2 litry rosołu lub bulionu warzywnegolitr soku z buraków
200 ml soku z żurawiny
opcjonalnie 100 ml soku z jabłek
2 ząbki czosnku
suszony prawdziwek
1-2 cm plasterek imbiru
sos Worcestershire
sól morska
pieprz kolorowy
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Rosół zagotowujemy dodajemy do niego sok z buraków, sok z żurawiny, czosnek, imbir, suszonego grzybka, sos Worcestershire, sól oraz pieprz kolorowy. Barszczyk podgrzewamy, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pierogami, pasztecikami lub krokietami.Porady:
Ja do zrobienia barszczu użyłam soku z buraków i żurawiny, który wycisnęłam za pomocą wyciskarki.
Można użyć również soku 100% ze sklepu, ważne jest żeby był dobrej jakości i bez sztucznych dodatków.
Komentarze
Prześlij komentarz