Tosty z pasztetem z kaczki

Chrupiące pieczywo tostowe podane ze smaczną pastą staje się prostą i szybką w przygotowaniu przystawką.

Składniki:

pasztet:
mięso z kaczki, u mnie dzikiej z rosołu, można również użyć pieczonej lub duszonej
100 g masła
połowa czerwonej cebuli
suszony prawdziwek
sól ziołowa
pieprz ziołowy

podanie:
chleb tostowy
grzybki marynowane
marynowana cebulka perłowa
natka pietruszki
koperek
liście sałaty rzymskiej

Wykonanie:

Mięso przekładamy do malaksera.
Do rondelka przekładamy masło, posiekaną cebulę i pokruszonego grzybka. Masło topimy.
Stopione masło z cebulą i grzybkiem przelewamy do mięsa i miksujemy na gładką masę. Pasztet doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem ziołowym.

Chleb podpiekamy w tosterze, kroimy go na trójkąty lub w gwiazdki, serduszka... za pomocą foremek do ciastek.

Pasztet wyciskamy na podpieczony chleb za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Dekorujemy grzybkami marynowanymi, cebulkami perłowymi oraz koperkiem i natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty