Marynowany burak Chioggia

Burak chioggia oprócz tego, że pięknie wygląda równie dobrze smakuje - smak ma delikatniejszy, mniej ziemisty niż burak ćwikłowy i jest przyjemnie słodki. Zostało mi klika tych buraków i żeby się nie zmarnowały to tradycyjnie postanowiłam je zamarynować.

Składniki:

buraki chioggia dowolna ilość

zalewa proporcje na litr zalewy:
szklanka octu z białego wina - użyłam octu z wina muscat
3 szklanki wody
łyżka soli
2-3 łyżki miodu
ząbek czosnku
plasterek cebuli
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
goździk
kilka ziaren kolorowego pieprzu
kilka ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego

Wykonanie:

Buraki obieramy, kroimy na plasterki, układamy w słoikach.
Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Buraki gotowe są do jedzenia jeszcze tego samego dnia, ale najlepiej smakują po 2-3 dniach od przygotowania.

Taki sposób marynowania jest bardzo szybki i można w ten sposób marynować prawie wszystkie warzywa, które zalegają nam w lodówce.

Komentarze

Popularne posty