Marynowany burak Chioggia
Składniki:
buraki chioggia dowolna ilośćzalewa proporcje na litr zalewy:
szklanka octu z białego wina - użyłam octu z wina muscat
3 szklanki wody
łyżka soli
2-3 łyżki miodu
ząbek czosnku
plasterek cebuli
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
goździk
kilka ziaren kolorowego pieprzu
kilka ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego
Wykonanie:
Buraki obieramy, kroimy na plasterki, układamy w słoikach.Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Buraki gotowe są do jedzenia jeszcze tego samego dnia, ale najlepiej smakują po 2-3 dniach od przygotowania.
Taki sposób marynowania jest bardzo szybki i można w ten sposób marynować prawie wszystkie warzywa, które zalegają nam w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz