Zupa krem z łubinu

Łubin kojarzy się z pięknymi fioletowymi, różowymi lub błękitnymi kwiatami, które spotykamy w ogrodach, polach czy łąkach. Wiele gatunków łubinu jest trujących, gdyż posiadają wiele alkaloidów. Oczywiście użyłam odmiany jadalnej, która jest bogatym źródłem białka, ma bardzo niski indeks glikemiczny, a dodatkowo wpływa na obniżanie złego cholesterolu.

Składniki:

łubin w solance (350 g samych ziaren)
fenkuł
4 ziemniaki
cebula
chili
łyżka masła
sól
kilka ziaren kolorowego pieprzu
2 świeże liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka kminku
szczypta szafranu

do podania:
natka fenkułu
ziarna łubinu
masło
płatki suszonej papryki

Wykonanie:

Na maśle szklimy cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, fenkuł, chili oraz odcedzony łubin. Do warzyw dodajemy  przyprawy, chwilę wszystko podsmażamy. Warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż ziemniaki się ugotują. Zupę miksujemy, aż uzyska gładką konsystencję, ja dodatkowo przetarłam ją jeszcze za pomocą przecieraka. Zupę doprawiamy do smaku.
Podajemy posypaną natką fenkułu, płatkiem masła, ziarnami łubinu oraz posypaną płatkami suszonej papryki.

Komentarze

Popularne posty