Zupa krem z łubinu
Składniki:
łubin w solance (350 g samych ziaren)fenkuł
4 ziemniaki
cebula
chili
łyżka masła
sól
kilka ziaren kolorowego pieprzu
2 świeże liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka kminku
szczypta szafranu
do podania:
natka fenkułu
ziarna łubinu
masło
płatki suszonej papryki
Wykonanie:
Na maśle szklimy cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, fenkuł, chili oraz odcedzony łubin. Do warzyw dodajemy przyprawy, chwilę wszystko podsmażamy. Warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż ziemniaki się ugotują. Zupę miksujemy, aż uzyska gładką konsystencję, ja dodatkowo przetarłam ją jeszcze za pomocą przecieraka. Zupę doprawiamy do smaku.Podajemy posypaną natką fenkułu, płatkiem masła, ziarnami łubinu oraz posypaną płatkami suszonej papryki.
Komentarze
Prześlij komentarz