Szynka z sarny wolno pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami

Uwielbiam dania, które same się robią - do tych  potraw należy wolno pieczone mięso. Obiad sam się robi, a my mamy czas dla siebie np. spokojnie możemy iść na zakupy :) Dzięki wolnemu pieczeniu szynka staje się krucha, delikatna i rozpływa się w ustach. Wszystko to dzięki temu, że jej smak i aromat powoli się rozwijał i łączył z aromatem leśnych grzybów, wiejską śmietaną oraz kiszoną kapustą.

Składniki:

szynka sarny z kością
sos sojowy
sos Worcestershire
3-4 ziela angielskie
2 liście laurowe
kilka ziaren jałowca
pieprz czarny
pieprz ziołowy
sól opcjonalnie ponieważ sos sojowy jest słony
główka czosnku
2 papryczki piri piri
2 cebule
2 kg kiszonej kapusty
500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
200 ml wiejskiej śmietany - jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można użyć słodkiej wiejskiej śmietanki

Wykonanie:

Mięso nacieramy przyprawami układamy w garnku żeliwnym, mięso obkładamy kapustą, pokrojoną cebulą i grzybami, zalewamy śmietaną. Garnek przykrywamy, wstawiamy do pieca. Temperaturę nastawiamy na 200°C, gdy piecyk osiągnie temperaturę należy zmniejszyć ją do 100°C.


Mięso pieczemy przez 4-6 godzin w zależności od wielkości szynki.

Gdy mięso jest już miękkie, delikatnie je wyjmujemy na półmisek wokół układamy kapustę z grzybami.
Mięso podajemy z kapustą oraz ulubioną kaszą np. pęczak.

Porady:
Do wolno pieczonego mięsa polecam używam garnków/brytfanek żeliwnych, gdyż bardzo dobrze rozprowadzają ciepło i utrzymają stałą temperaturę.

Jeśli zostanie wam trochę mięsa to rozdrobnijcie/poszarpcie  je dwoma widelcami i ponownie włóżcie do kapusty. Tak otrzymacie pyszny bigos.

Komentarze

Popularne posty