Szynka z sarny wolno pieczona z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami
Uwielbiam dania, które same się robią - do tych potraw należy wolno pieczone mięso. Obiad sam się robi, a my mamy czas dla siebie np. spokojnie możemy iść na zakupy :) Dzięki wolnemu pieczeniu szynka staje się krucha, delikatna i rozpływa się w ustach. Wszystko to dzięki temu, że jej smak i aromat powoli się rozwijał i łączył z aromatem leśnych grzybów, wiejską śmietaną oraz kiszoną kapustą.
sos sojowy
sos Worcestershire
3-4 ziela angielskie
2 liście laurowe
kilka ziaren jałowca
pieprz czarny
pieprz ziołowy
sól opcjonalnie ponieważ sos sojowy jest słony
główka czosnku
2 papryczki piri piri
2 cebule
2 kg kiszonej kapusty
500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
200 ml wiejskiej śmietany - jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można użyć słodkiej wiejskiej śmietanki
Mięso pieczemy przez 4-6 godzin w zależności od wielkości szynki.
Gdy mięso jest już miękkie, delikatnie je wyjmujemy na półmisek wokół układamy kapustę z grzybami.
Mięso podajemy z kapustą oraz ulubioną kaszą np. pęczak.
Porady:
Do wolno pieczonego mięsa polecam używam garnków/brytfanek żeliwnych, gdyż bardzo dobrze rozprowadzają ciepło i utrzymają stałą temperaturę.
Jeśli zostanie wam trochę mięsa to rozdrobnijcie/poszarpcie je dwoma widelcami i ponownie włóżcie do kapusty. Tak otrzymacie pyszny bigos.
Składniki:
szynka sarny z kościąsos sojowy
sos Worcestershire
3-4 ziela angielskie
2 liście laurowe
kilka ziaren jałowca
pieprz czarny
pieprz ziołowy
sól opcjonalnie ponieważ sos sojowy jest słony
główka czosnku
2 papryczki piri piri
2 cebule
2 kg kiszonej kapusty
500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
200 ml wiejskiej śmietany - jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można użyć słodkiej wiejskiej śmietanki
Wykonanie:
Mięso nacieramy przyprawami układamy w garnku żeliwnym, mięso obkładamy kapustą, pokrojoną cebulą i grzybami, zalewamy śmietaną. Garnek przykrywamy, wstawiamy do pieca. Temperaturę nastawiamy na 200°C, gdy piecyk osiągnie temperaturę należy zmniejszyć ją do 100°C.Mięso pieczemy przez 4-6 godzin w zależności od wielkości szynki.
Mięso podajemy z kapustą oraz ulubioną kaszą np. pęczak.
Porady:
Do wolno pieczonego mięsa polecam używam garnków/brytfanek żeliwnych, gdyż bardzo dobrze rozprowadzają ciepło i utrzymają stałą temperaturę.
Jeśli zostanie wam trochę mięsa to rozdrobnijcie/poszarpcie je dwoma widelcami i ponownie włóżcie do kapusty. Tak otrzymacie pyszny bigos.
Komentarze
Prześlij komentarz