Bucatini w sosie maślanym z boczniakami i radicchio rosso
Bucatini to makaron typowy dla środkowych Włoch, a zwłaszcza okolic
Rzymu. Ten rodzaj pasty to idealna synteza długiego makaronu - ze
względu na rozmiar i krótkiego - ze względu na charakterystyczny otwór w
środku. Dzięki takiej budowie sosy dosłownie przenikają, aż do samego środka makaronu.
500 g boczniaków
mała cykoria radicchio rosso
100 g masła
sól
pieprz kolorowy
kilka kropli soku z cytryny
natka pietruszki i koperek
opcjonalnie pecorino lub parmezan do posypania
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez 8 minut - powinien być al dente.
Pokrojone boczniaki podsmażamy na suchej patelni, powinny się zrumienić, doprawiamy je solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy masło. Do grzybów dodajemy makaron i łyżkę wazową wody spod makaronu. Makaron posypujemy posiekaną zieleniną oraz cykorią porwaną na małe kawałki. Całość mieszamy. Podajemy z kawałkiem cytryny oraz opcjonalnie z parmezanem lub innym startym serem.
Składniki:
500 g makaronu bucatini500 g boczniaków
mała cykoria radicchio rosso
100 g masła
sól
pieprz kolorowy
kilka kropli soku z cytryny
natka pietruszki i koperek
opcjonalnie pecorino lub parmezan do posypania
Wykonanie:
Pokrojone boczniaki podsmażamy na suchej patelni, powinny się zrumienić, doprawiamy je solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy masło. Do grzybów dodajemy makaron i łyżkę wazową wody spod makaronu. Makaron posypujemy posiekaną zieleniną oraz cykorią porwaną na małe kawałki. Całość mieszamy. Podajemy z kawałkiem cytryny oraz opcjonalnie z parmezanem lub innym startym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz