Szynka wolno pieczona w śmietanie i zsiadłym mleku
Delikatna, krucha i soczysta szynka z sarny - taki efekt osiągnęłam dzięki wolnemu pieczeniu mięsa w kwaśnym mleku i śmietanie.
200 ml zsiadłego mleka
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sól morska
sos sojowy
sos Worcestershire
pieprz ziołowy
pieprz czarny
jałowiec
ziele angielskie
liść laurowy
duża cebula
300 g mrożonych grzybów leśnych
Mięso podałam z purée ziemniaczanym oraz grillowaną dynią.
Składniki:
szynka z sarny z kością200 ml zsiadłego mleka
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sól morska
sos sojowy
sos Worcestershire
pieprz ziołowy
pieprz czarny
jałowiec
ziele angielskie
liść laurowy
duża cebula
300 g mrożonych grzybów leśnych
Wykonanie:
Mięso nacieramy przyprawami, wkładamy je do żeliwnego garnka. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i grzyby. Śmietanę mieszamy z zsiadłym mlekiem doprawiamy solą, wlewamy do mięsa. Żeliwny garnek przykrywamy. Wstawiamy do pieca, nastawiamy na 200°C, gdy osiągnie temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie.Mięso podałam z purée ziemniaczanym oraz grillowaną dynią.
Komentarze
Prześlij komentarz