Zimowa zapiekanka z romanesco i dzikim łososiem pod pierzynką ziemniaczaną
Składniki:
1,5 kg ziemniaków200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
gałka muszkatołowa
łyżka chrzanu
sól
300 g dzikiego łososia
sól
pieprz kolorowy
skórka z cytryny
kalafior romanesco
cytryna
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecieramy, dodajemy śmietanę, chrzan, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Romanesco dzielimy na różyczki, zalewamy zimną wodą z cytryną, aby pozbyć się ewentualnych żyjątek. Wodę odlewamy, różyczki układamy na dnie szklanego naczynia żaroodpornego - będą wyglądać jak las choinek.
Na romanesco układamy połowę masy ziemniaczanej. Układamy pokrojonego w kostkę łososia,posypujemy solą, pieprzem oraz skórką z cytryny.
Przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Zapiekamy w 200°C przez 20 minut. Po upieczeniu zapiekanka wygląda jak las choinek pokryty śniegiem.
Komentarze
Prześlij komentarz