Zimowa zapiekanka z romanesco i dzikim łososiem pod pierzynką ziemniaczaną

Kalafior romanesco po podzieleniu na różyczki przypomina małe choineczki, dlatego postanowiłam zrobić z jego użyciem pyszną zimową zapiekankę.

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
gałka muszkatołowa
łyżka chrzanu
sól

300 g dzikiego łososia
sól
pieprz kolorowy
skórka z cytryny

kalafior romanesco
cytryna

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecieramy,  dodajemy śmietanę, chrzan, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Romanesco dzielimy na różyczki, zalewamy zimną wodą z cytryną, aby pozbyć się ewentualnych żyjątek. Wodę odlewamy, różyczki układamy na dnie szklanego naczynia żaroodpornego - będą wyglądać jak las choinek.








 
Na romanesco układamy połowę masy ziemniaczanej. Układamy pokrojonego w kostkę łososia,posypujemy solą, pieprzem oraz skórką z cytryny.

Przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Zapiekamy w 200°C przez 20 minut. Po upieczeniu zapiekanka wygląda jak las choinek pokryty śniegiem.







Komentarze

Popularne posty