Smażony kolorowy kalafior w cieście

 Pod skorupką z ciasta kryją się kolorowe różyczki kalafiora.

Składniki:

małe kolorowe kalafiory: biały, żółty, fioletowy

ciasto:
100 g drobno mielonej mąki z pszenicy durum
2 jajka
3 łyżki mleka
łyżka wody gazowanej
sól ziołowa

olej do głębokiego smażenia

zielenina do posypania
ostry sos lub/i sos czosnkowo-ziołowy

Wykonanie:

Kalafiory dzielimy na niewielkie różyczki.
Mąkę mieszamy z jajkami, solą ziołową, mlekiem oraz wodą gazowaną. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście, nadziewamy na wykałaczkę, otrząsamy z nadmiaru ciasta i smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Usmażone różyczki kalafiora układamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kalafior podajemy posypany zieleniną oraz z ulubionymi sosami.

Komentarze

Popularne posty