Smażony kolorowy kalafior w cieście
Pod skorupką z ciasta kryją się kolorowe różyczki kalafiora.
ciasto:
100 g drobno mielonej mąki z pszenicy durum
2 jajka
3 łyżki mleka
łyżka wody gazowanej
sól ziołowa
olej do głębokiego smażenia
zielenina do posypania
ostry sos lub/i sos czosnkowo-ziołowy
Mąkę mieszamy z jajkami, solą ziołową, mlekiem oraz wodą gazowaną. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście, nadziewamy na wykałaczkę, otrząsamy z nadmiaru ciasta i smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Usmażone różyczki kalafiora układamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kalafior podajemy posypany zieleniną oraz z ulubionymi sosami.
Składniki:
małe kolorowe kalafiory: biały, żółty, fioletowyciasto:
100 g drobno mielonej mąki z pszenicy durum
2 jajka
3 łyżki mleka
łyżka wody gazowanej
sól ziołowa
olej do głębokiego smażenia
zielenina do posypania
ostry sos lub/i sos czosnkowo-ziołowy
Wykonanie:
Kalafiory dzielimy na niewielkie różyczki.Mąkę mieszamy z jajkami, solą ziołową, mlekiem oraz wodą gazowaną. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście, nadziewamy na wykałaczkę, otrząsamy z nadmiaru ciasta i smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Usmażone różyczki kalafiora układamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kalafior podajemy posypany zieleniną oraz z ulubionymi sosami.
Komentarze
Prześlij komentarz