Panierowane sznycle z jelenia z ziemniaczanymi różami
Sznycle ze schabu jelenia panierowane w orzechach włoskich i bułce tartej, podane z pieczonymi ziemniakami ułożonymi w róże. Najlepiej smakują kwaśnymi dodatkami np. jabłuszkami kaparowymi czy ogórkiem kiszonym.
4 plastry schabu z jelenia
jajko
mąka krupczatka
bułka tarta i mielone orzechy włoskie w proporcji 1:1
sól morska
pieprz kolorowy
smalec do smażenia
cebula
kilka świeżych liści laurowych
kilka ziaren jałowca
róże ziemniaczane:
4 duże czerwone ziemniaki
100 g masła
ząbek czosnku
szalotka
sól ziołowa
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Za pomocą mandoliny tniemy na bardzo cienkie plasterki.
Masło roztapiamy, dodajemy do niego sól, starty czosnek oraz startą szalotkę. Plasterki ziemniaków dokładnie obtaczamy w maśle.
Z plasterków układamy róże i umieszczamy w foremce na muffiny. Pieczemy w 180°C przez 25-30 minut, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
SZNYCLE:
Plastry mięsa lekko rozbijamy ręką. Następnie mięso panierujemy w mące wymieszanej z solą i pieprzem, jajku oraz bułce tartej i orzechach. Na patelni rozgrzewamy smalec. Do smalcu wrzucamy szalotkę, jałowiec oraz liście laurowe. Sznycle smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron.
Mięso podajemy z różami ziemniaczanymi, plasterkiem cytryny i ulubionymi kiszonkami lub sałatką z sosem winegret.
Składniki:
sznycle:jajko
mąka krupczatka
bułka tarta i mielone orzechy włoskie w proporcji 1:1
sól morska
pieprz kolorowy
smalec do smażenia
cebula
kilka świeżych liści laurowych
kilka ziaren jałowca
róże ziemniaczane:
4 duże czerwone ziemniaki
100 g masła
ząbek czosnku
szalotka
sól ziołowa
Wykonanie:
RÓŻE Z ZIEMNIAKÓW:Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Za pomocą mandoliny tniemy na bardzo cienkie plasterki.
Masło roztapiamy, dodajemy do niego sól, starty czosnek oraz startą szalotkę. Plasterki ziemniaków dokładnie obtaczamy w maśle.
Z plasterków układamy róże i umieszczamy w foremce na muffiny. Pieczemy w 180°C przez 25-30 minut, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
SZNYCLE:
Plastry mięsa lekko rozbijamy ręką. Następnie mięso panierujemy w mące wymieszanej z solą i pieprzem, jajku oraz bułce tartej i orzechach. Na patelni rozgrzewamy smalec. Do smalcu wrzucamy szalotkę, jałowiec oraz liście laurowe. Sznycle smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron.
Mięso podajemy z różami ziemniaczanymi, plasterkiem cytryny i ulubionymi kiszonkami lub sałatką z sosem winegret.
Komentarze
Prześlij komentarz