Panierowane sznycle z jelenia z ziemniaczanymi różami

Sznycle ze schabu jelenia panierowane w orzechach włoskich i bułce tartej, podane z pieczonymi ziemniakami ułożonymi w róże. Najlepiej smakują kwaśnymi dodatkami np. jabłuszkami kaparowymi czy ogórkiem kiszonym.

Składniki:

sznycle:
4 plastry schabu z jelenia
jajko
mąka krupczatka
bułka tarta i mielone orzechy włoskie w proporcji 1:1
sól morska
pieprz kolorowy

smalec do smażenia
cebula
kilka świeżych liści laurowych
kilka ziaren jałowca

róże ziemniaczane:
4 duże czerwone ziemniaki
100 g masła
ząbek czosnku
szalotka
sól ziołowa

Wykonanie:

RÓŻE Z ZIEMNIAKÓW:
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Za pomocą mandoliny tniemy na bardzo cienkie plasterki.
Masło roztapiamy, dodajemy do niego sól, starty czosnek oraz startą szalotkę. Plasterki ziemniaków dokładnie obtaczamy w maśle.
Z plasterków układamy róże i umieszczamy w foremce na muffiny. Pieczemy w 180°C przez 25-30 minut, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.

SZNYCLE:
Plastry mięsa lekko rozbijamy ręką. Następnie mięso panierujemy w mące wymieszanej z solą i pieprzem, jajku oraz bułce tartej i orzechach. Na patelni rozgrzewamy smalec. Do smalcu wrzucamy szalotkę, jałowiec oraz liście laurowe. Sznycle smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron.

Mięso podajemy z różami ziemniaczanymi, plasterkiem cytryny i ulubionymi kiszonkami lub sałatką z sosem winegret.



Komentarze

Popularne posty