Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu
Szynka z jelenia to bardzo smaczne mięso, ale podczas jego przygotowania należy uważać, żeby go nie przesuszyć. My uwielbiamy lekko różowe w środku, wtedy jest pełne smaku, bardzo delikatne i soczyste. Tak przygotowane mięso jest idealne na obiad, a po wystudzeniu jest pyszną i wykwintną domową wędliną.
pieprz kolorowy
chili
estragon
ziele angielskie
imbir
słodka i ostra papryka
czosnek granulowany
suszona cebula
około 2 litry gęsiego smalcu
sól
Mięso nacieramy solą.
W żeliwnym garnku rozgrzewamy smalec. W gorący tłuszcz ostrożnie wkładamy mięso, żeby białko się ścięło i wszystkie soki zostały w środku. Zmniejszamy ogień pod garnkiem, tak by tłuszcz tylko mrugał. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Wyłączamy ogień. Mięso zostawiamy w tłuszczu, żeby spokojnie zastygło.
Tak jak pisałam mięso jest pyszne na gorąco, podane jako danie główne z ulubionymi dodatkami, a po wystudzeniu jest wykwintną wędliną na kanapki.
Wykonanie:
1,5 kg szynki lub udźca z jelenia, oczyszczonej z błonpieprz kolorowy
chili
estragon
ziele angielskie
imbir
słodka i ostra papryka
czosnek granulowany
suszona cebula
około 2 litry gęsiego smalcu
sól
Wykonanie:
Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Mieszczanką przypraw (bez soli) dokładnie nacieramy mięso, odstawiamy na noc do lodówki.Mięso nacieramy solą.
W żeliwnym garnku rozgrzewamy smalec. W gorący tłuszcz ostrożnie wkładamy mięso, żeby białko się ścięło i wszystkie soki zostały w środku. Zmniejszamy ogień pod garnkiem, tak by tłuszcz tylko mrugał. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Wyłączamy ogień. Mięso zostawiamy w tłuszczu, żeby spokojnie zastygło.
Tak jak pisałam mięso jest pyszne na gorąco, podane jako danie główne z ulubionymi dodatkami, a po wystudzeniu jest wykwintną wędliną na kanapki.
Komentarze
Prześlij komentarz