Chrupiące paluszki z czosnkiem niedźwiedzim

Jeśli lubicie słone przekąski to te paluszki na pewno przypadną wam do gustu.

Składniki:

ciasto
250 g białego tłustego sera
250 g masła
250 g mąki krupczatki
pół łyżeczki soli

dodatki:
pęczek czosnku niedźwiedziego

do wykończenia:
rozmącone jajko
sól morska
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Składniki na ciasto najlepiej wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego.
Ciasto kształtujemy w kulę, a następnie spłaszczamy. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez noc w lodówce.

Ciasto dzielimy na części. Każdą część wałkujemy na cienki placek.  Środek posypujemy posiekanym czosnkiem niedźwiedzim. Ciasto zawijamy w kopertę i ponownie wałkujemy.

Kroimy w cienkie paski, które skręcamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut, aż się zrumienią.

Paluszki studzimy na kratce.

Te paluszki są wspaniałą przekąską, ale również idealnym dodatkiem do czystych zup np. pomidorowej.

Komentarze

Popularne posty