Sos mięsny z suszonymi borowikami
Kawałki soczystego mięsa z dzika zanurzone w sosie na bazie suszonych prawdziwków i wytrawnego czerwonego wina. Mięso jest długo duszone na wolnym ogniu, dzięki czemu mięso rozpływa się w ustach, a sos staje się naturalnie gęsty i zawiesisty bez dodatku żadnych zagęszczaczy.
Składniki:
1 kg mięsa z dzika, u mnie szynka, może być również łopatka lub karkówka
2 cebule
10 dużych kapeluszy suszonych prawdziwków
200 ml czerwonego wytrawnego wina
sól morska2 ząbki czosnku
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki ziaren gorczycy
suszona papryka w płatkach - miałam ostrą oraz słodką zieloną i czerwoną
pół łyżeczki ziaren kolendry
łyżka pieprzu kolorowego
pół łyżeczki kminku
Wykonanie:
Kapelusze prawdziwków namaczamy w gorącej wodzie odstawiamy na 30 minut.Mięso kroimy w kostkę, jeśli ma tłuszcz to go odkrawamy i przesmażamy na samym początku.
Przyprawy ucieramy w moździerzu. Kawałki mięsa nacieramy dokładnie przyprawami.
Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy, aż się zrumieni ze wszystkich stron.
Do mięsa dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i dusimy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone w paski grzyby. Do mięsa dolewamy około 300-400 ml wody spod moczenia grzybów oraz wino. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.
Ostatnie 30 minut dusimy bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował, dzięki czemu uzyskamy naturalnie zawiesisty sos.
Mięso podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluseczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz