Łosoś jurajski w sosie śmietanowym z fenkułem i dymką
Składniki:
3 filety łososia jurajskiego bez skórymąka typ 00
sól ziołowa
pieprz kolorowy
łyżka masła
łodyga fenkułu
natka fenkułu
3 kolorowe dymki ze szczypiorkiem
500 ml słodkiej wiejskiej śmietanki
sól, pieprz gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
Fenkuł kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle.Mąkę mieszamy z solą ziołową i pieprzem. Łososia panierujemy w mące z przyprawami, delikatnie przekładamy go na patelnię.
Dymki kroimy na pół, układamy je na łososiu. Całość zalewamy śmietanką i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut.
Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz posypujemy natką fenkułu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz