Łosoś jurajski w sosie śmietanowym z fenkułem i dymką

Soczyste kawałki łososia duszone w sosie na bazie słodkiej śmietanki, aromatyzowanych fenkułem i młodą cebulką.

Składniki:

3 filety łososia jurajskiego bez skóry
mąka typ 00
sól ziołowa
pieprz kolorowy

łyżka masła
łodyga fenkułu
natka fenkułu
3 kolorowe dymki ze szczypiorkiem
500 ml słodkiej wiejskiej śmietanki
sól, pieprz gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

Fenkuł kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle.
Mąkę mieszamy z solą ziołową  i pieprzem. Łososia panierujemy w mące  z przyprawami, delikatnie przekładamy go na patelnię.
Dymki kroimy na pół, układamy je na łososiu. Całość zalewamy śmietanką i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut.



Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz posypujemy natką fenkułu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Popularne posty