Zupa z pieczonych ziemniaków z chrupiącą różą ziemniaczaną

Zupa jest pyszna, gęsta, kremowa o głębokim smaku pieczonych ziemniaków. Jej dodatkowym plusem jest to, że można ją zrobić z pieczonych ziemniaków oraz rosołu, które nam zostały z poprzedniego obiadu.

Składniki:

5-6 dużych czerwonych ziemniaków
łyżka gęsiego smalcu
sól morska
pieprz kolorowy
2 ząbki czosnku

cebula
kawałek fenkuła
łyżeczka smalcu gęsiego
2 litry rosołu, można również użyć smaku, który został od pieczenia mięsa i wody
2 świeże listki laurowe
2-3 ziela angielskie

2 łyżki mascarpone lub śmietany kremówki

róże z ziemniaków:
1 średni ziemniak na 2 róże
smalec gęsi
sól morska
papryka ostra i słodka
czosnek granulowany

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w dużą kostkę, nacieramy smalcem, posypujemy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy w 180°C przez 40-50 minut, ziemniaki powinny być mocno zrumienione.

Jeśli zupę chcemy podać z różyczkami ziemniaczanymi to ziemniaki należy pokroić za pomocą mandoliny w bardzo cienkie plasterki. Plasterki nacieramy smalcem. Plasterki układamy w róże i wkładamy do foremki na muffinki. Pieczemy razem z ziemniakami. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy z foremek i posypujemy przyprawami.

W garnku szklimy cebulę na smalcu, dodajemy do niej pokrojony fenkuł, liście laurowe oraz ziele angielskie i chwilę dusimy. Dokładamy upieczone ziemniaki i zalewamy rosołem. Gotujemy godzinę.

Po godzinie zupę przecieramy, dodajemy mascarpone lub śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę podajemy z różą ziemniaczaną oraz przybraną zieleniną.


Komentarze

Popularne posty