Zupa z pieczonych ziemniaków z chrupiącą różą ziemniaczaną
Zupa jest pyszna, gęsta, kremowa o głębokim smaku pieczonych ziemniaków. Jej dodatkowym plusem jest to, że można ją zrobić z pieczonych ziemniaków oraz rosołu, które nam zostały z poprzedniego obiadu.
łyżka gęsiego smalcu
sól morska
pieprz kolorowy
2 ząbki czosnku
cebula
kawałek fenkuła
łyżeczka smalcu gęsiego
2 litry rosołu, można również użyć smaku, który został od pieczenia mięsa i wody
2 świeże listki laurowe
2-3 ziela angielskie
2 łyżki mascarpone lub śmietany kremówki
róże z ziemniaków:
1 średni ziemniak na 2 róże
smalec gęsi
sól morska
papryka ostra i słodka
czosnek granulowany
Jeśli zupę chcemy podać z różyczkami ziemniaczanymi to ziemniaki należy pokroić za pomocą mandoliny w bardzo cienkie plasterki. Plasterki nacieramy smalcem. Plasterki układamy w róże i wkładamy do foremki na muffinki. Pieczemy razem z ziemniakami. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy z foremek i posypujemy przyprawami.
W garnku szklimy cebulę na smalcu, dodajemy do niej pokrojony fenkuł, liście laurowe oraz ziele angielskie i chwilę dusimy. Dokładamy upieczone ziemniaki i zalewamy rosołem. Gotujemy godzinę.
Po godzinie zupę przecieramy, dodajemy mascarpone lub śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z różą ziemniaczaną oraz przybraną zieleniną.
Składniki:
5-6 dużych czerwonych ziemniakówłyżka gęsiego smalcu
sól morska
pieprz kolorowy
2 ząbki czosnku
cebula
kawałek fenkuła
łyżeczka smalcu gęsiego
2 litry rosołu, można również użyć smaku, który został od pieczenia mięsa i wody
2 świeże listki laurowe
2-3 ziela angielskie
2 łyżki mascarpone lub śmietany kremówki
róże z ziemniaków:
1 średni ziemniak na 2 róże
smalec gęsi
sól morska
papryka ostra i słodka
czosnek granulowany
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w dużą kostkę, nacieramy smalcem, posypujemy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy w 180°C przez 40-50 minut, ziemniaki powinny być mocno zrumienione.Jeśli zupę chcemy podać z różyczkami ziemniaczanymi to ziemniaki należy pokroić za pomocą mandoliny w bardzo cienkie plasterki. Plasterki nacieramy smalcem. Plasterki układamy w róże i wkładamy do foremki na muffinki. Pieczemy razem z ziemniakami. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy z foremek i posypujemy przyprawami.
W garnku szklimy cebulę na smalcu, dodajemy do niej pokrojony fenkuł, liście laurowe oraz ziele angielskie i chwilę dusimy. Dokładamy upieczone ziemniaki i zalewamy rosołem. Gotujemy godzinę.
Po godzinie zupę przecieramy, dodajemy mascarpone lub śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z różą ziemniaczaną oraz przybraną zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz