Orzeszki - paszteciki do barszczu czerwonego


Orzeszki chyba wszyscy znamy i kochamy, ale w formie słodkiej przekąski. Za namową siostry, która od słodkich woli słone przekąski, powstały te paszteciki. Są wspaniałe, takie na jeden gryz. Trzeba pamiętać, aby przygotować od razu większą ilość bo na jednym czy dwóch nikt nie poprzestanie, bo są takie pyszne.

Składniki:

ciasto:
200 g zimnego masła
jajko
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
400 g mąki krupczatki
łyżeczka soli ziołowej
łyżeczka kminku
2-3 łyżeczki suszonej marchewki

masa do przełożenia orzeszków:
100 g masła
800 g mięsa u mnie szynka z sarny, ale możecie użyć drobiowego, wołowego lub wieprzowiny
marchewka
cebula
por
korzeń pietruszki
kawałek fenkułu
łodyga selera niaciowego
kawałek selera korzeniowego
250 g pieczarek
sól ziołowa
pieprz kolorowy
gałka muszkatołowa
sos worcestershire
świeży liść laurowy
1-2 roztarte ziarna ziela angielskiego


Wykonanie:

CIASTO:
Składniki na ciasto zagniatamy szybko w rękach lub za pomocą robota kuchennego (tak jest prościej, szybciej i ciasto nie nagrzewa się od rąk). Ciasto formujemy w kulkę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki.

Z ciasta robimy małe kuleczki i wkładamy we wgłębienia w formie. Pieczemy na małym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony.
Orzeszki ostrożnie zdejmujemy z formy i studzimy na kratce.

MASA:
Mięso podsmażamy ze wszystkich stron na maśle. Do mięsa dokładamy  pokrojone warzywa, lekko solimy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i skrapiamy sosem worcestershire. Dusimy w zależności od rodzaju użytego mięsa, ja dusiłam przez 40 minut. Całość przekładamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników. Powstały pasztet doprawiamy do smaku, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.

PRZEŁOŻENIE:
Ostudzone połówki ciasta przekładamy masą mięsno-warzywną. Odstawiamy na noc, żeby smaki się "przegryzły".



Porada: Masy mięsnej zapewne wam zostanie, ale jest to pyszny pasztet, którego możecie użyć do smarowania kanapek.
Orzeszki przed podaniem można chwilę przed podaniem podgrzać w piekarniku.

Komentarze

Popularne posty