Łosoś jurajski w sosie śmietanowo-musztardowym

 Kolejny pomysł na łososia jurajskiego w roli głównej.

Składniki:

3 filety bez skóry łososia jurajskiego
sól ziołowa
mąka typ 00
łyżka masła
200 ml słodkiej wiejskiej śmietany
łyżka musztardy dijon
mieszanka suszonych warzyw i przypraw: starta marchewka, starty pasternak, posiekana w drobną kostkę cebula, starty korzeń selera, posiekane liście lubczyku, pieprz kolorowy, koperek, tymianek, liść laurowy, pokrojony w drobną kostkę por

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą ziołową. Rybę panierujemy w mące z przyprawami. Rybę obsmażamy na maśle. Śmietankę mieszamy z musztardą, zalewamy nią rybę. Filety posypujemy suszonymi warzywami. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porada:
Przez zimę suszę na kaloryferze starte warzywa ułożone cienko na pergaminie, a potem używam domowych mieszanek do zup oraz sosów.


Komentarze

Popularne posty