Marchewka a'la wędzony łosoś
Wiem, wiem marchewka to nie łosoś, ale najpierw spróbujcie, a potem oceniajcie, ponieważ obiecuję miło się zaskoczycie. Tak zamarynowana marchewka wyglądem bardzo przypomina łososia, a smak - naprawdę zaskakuje.
Składniki:
2 duże marchewki, od nich dużo zależy więc wybierzcie od znajomego rolnika lub najlepiej z własnego ogródkasól morska
marynata:
2 ząbki czosnkułyżeczka wędzonej soli morskiej i/lub wędzona papryka ostra lub słodka
2 łyżki pasty miso
pokruszony liść nori
3 szklanki wody
Wykonanie:
Marchewki dokładnie szorujemy, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy solą morską(nie wędzoną). Marchewki owijamy papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w 200°C. Marchewki studzimy.Taka marchewka ma smak bardzo podobny do łososia, więc świetnie sprawdzi się na kanapkach czy w sałatkach.
Komentarze
Prześlij komentarz