Makaron ze śmietaną, czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi
Pyszny i szybki w przygotowaniu makaron z sosem na bazie wiejskiej śmietanie z dodatkiem młodego czosnku niedźwiedziego i słodkimi pomidorkami koktajlowymi.
2 pęczki czosnku niedźwiedziego
250 g pomidorków koktajlowych
500 ml wiejskiej kwaśnej śmietany
200 g twardego sera u mnie Dziugas
sól ziołowa
gałka muszkatołowa
pieprz kolorowy
Na głębokiej patelni podgrzewamy śmietanę, dodajemy do niej starty ser, przyprawy i drobno posiekany czosnek niedźwiedzi. Do sosu dodajemy odcedzony makaron + 100 ml wody w której się gotował, mieszamy. Dusimy przez 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki. Makaron zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty, aby naciągnął sosem.
Makaron podajemy posypany startym serem i świeżymi listkami czosnku niedźwiedziego.
Składniki:
500 g makaronu2 pęczki czosnku niedźwiedziego
250 g pomidorków koktajlowych
500 ml wiejskiej kwaśnej śmietany
200 g twardego sera u mnie Dziugas
sól ziołowa
gałka muszkatołowa
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Na głębokiej patelni podgrzewamy śmietanę, dodajemy do niej starty ser, przyprawy i drobno posiekany czosnek niedźwiedzi. Do sosu dodajemy odcedzony makaron + 100 ml wody w której się gotował, mieszamy. Dusimy przez 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki. Makaron zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty, aby naciągnął sosem.
Makaron podajemy posypany startym serem i świeżymi listkami czosnku niedźwiedziego.
Komentarze
Prześlij komentarz