Orzeszki z kremem - orzechowo-kawowym
Orzeszki wypiekane na specjalnej patelni to moje smaki dzieciństwa. Przepis i wykonanie są bardzo proste, potrzebna jest tylko specjalna patelnia do ich wypieku.
Składniki:
ciasto:250 g zimnego masła
jajko
2 żółtka
200 g cukru pudru trzcinowego
400 g mąki krupczatki
masa do przełożenia orzeszków:
200 g słodzonego mleka skondensowanego
200 g masła
200 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
2 łyżki świeżo zmielonej kawy
50 ml spirytusu
Wykonanie:
CIASTO:Składniki na ciasto zagniatamy szybko w rękach lub za pomocą robota kuchennego (tak jest prościej, szybciej i ciasto nie nagrzewa się od rąk). Ciasto formujemy w kulkę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki.
Z ciasta robimy małe kuleczki i wkładamy we wgłębienia w formie. Pieczemy na małym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony.
Orzeszki ostrożnie zdejmujemy z formy i studzimy na kratce.
KREM:
Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Do dzieży robota przekładamy masło i je ubijamy na puch, następnie do masła stopniowo dodajemy mleko skondensowane i ubijamy na najwyższych obrotach przez 5-6 minut, krem przejdzie przez kilka faz, przez chwilę może wyglądać jakby się ważył, ale tak ma być, po chwili zacznie się robić kremowy i błyszczący. Krem ubijamy, aż stanie się gładki i lśniący. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mielone orzechy, kawę oraz spirytus. Krem odstawiamy do lodówki.
PRZEŁOŻENIE:
Ostudzone połówki ciasta przekładamy kremem. Odstawiamy na noc, żeby smaki się "przegryzły".
Komentarze
Prześlij komentarz