Ziołowy serek topiony
Składniki:
1,2 -1,5 kg wiejskiego tłustego twarogupłaska łyżka sody
2 łyżki słodkiej śmietanki
2 łyżki wiejskiego masła
łyżeczka soli, można dać mniej lub więcej zależy od waszego smaku
2-3 żółtka
łyżka suszonej lub granulowanej cebuli
łyżeczka suszonego majeranku
łyżeczka suszonego szczypiorku
łyżeczka suszonego cząbru,
łyżeczka suszonego koperku,
łyżeczka suszonego lubczyku,
łyżeczka suszonego estragonu
Wykonanie:
Ser przekładamy do metalowej miski, rozkruszamy widelcem. Ser posypujemy solą i sodą, mieszamy, odstawiamy na godzinę (można na całą noc, ale nie jest to konieczne).Miskę z serem podgrzewamy w kąpieli wodnej. Do sera dodajemy masło i śmietankę. Masę serową podgrzewamy cały czasz mieszając silikonową szpatułką, aż masa stanie się płynna. Do płynnej masy dodajemy żółtka i na koniec przyprawy. Masę przelewamy do pojemniczków. Po wystudzeniu odstawiamy do lodówki. Serek jest pyszny na zimno do kanapek oraz na gorąco np. w tostach.
Komentarze
Prześlij komentarz